Waar moet ik op letten als ik een windsurfset wil kopen?

Dat is een vraag die we dagelijks krijgen bij Surfschool Zeewolde. Dat is juist een super goed teken, want dan hebben we je dus enthousiast gemaakt tijdens de lessen!

Er zijn een aantal dingen die we belangrijk vinden bij het aanschaffen van een windsurfset. We noemen ze hieronder op:

Koop niet een te kleine plank of te groot zeil
Op Marktplaats vind je een onwijs groot aanbod aan surfspullen. Het grootste gedeelte van deze spullen zijn oude windsurfsets uit de jaren ’80 die mensen nog op zolder hebben liggen en graag kwijt willen vanwege de ruimte die het inneemt. Deze setjes zijn zéér scherp geprijsd en hiervan zullen je ogen gaan glimmen, maar wij raden je sterk af om zo’n set aan te schaffen als beginner! De boards waar men vroeger op surfte hadden een compleet andere vorm en bouwwijze wat de boards zeer wiebelig en zwaar maakt.
Nu heb jij een aantal lessen gehad op de nieuwste en stabielste boards op de markt met de lichtste zeilen en je ging onwijs lekker heen en weer na 3 lessen en denkt: “Ik heb dit lekker onder de knie, ik kan nu echt goed windsurfen!”
Je kunt ook echt goed windsurfen, maar windsurfen op een beginnersboard en een onstabiel gevorderden board is een wereld van verschil. Je zult de eerste dagen/weken alleen maar vallen (en opstaan) vanwege het board dat half weg zinkt, onstabiel is en ook nog eens loeizwaar is! Daarbij komt dat de bijbehorende zeilen vaak zijn uitgerust met een dikke en zware mast en giek wat het een hele opgave maakt om überhaupt het zeil uit het water te krijgen!
Degene die na een paar dagen vallen en opstaan windsurfen nog steeds leuk vind zijn moeilijk te vinden.

Ter zake: Ga je op zoek naar een 2e hands surfset? Let er dan op dan het board in ieder geval een zogenaamde baseplate rails heeft.

De baseplate rails zorgt ervoor dat je een universele baseplate op je board kunt bevestigen.

Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven. Dit betekend niet dat je hier op kan surfen! Een windsurfplank waar je bij ons op leert surfen (Starboard Rio) is gemiddeld 220 liter (!). Hier kun je heel gemakkelijk op blijven staan en leren surfen.
Een gevorderden windsurfboard die je bij ons kunt huren (Starboard Go) is 151 liter. Hier kun je nog redelijk makkelijk op staan vanwege de nieuwe bouwwijze waardoor de board korter en breder zijn.
De windsurfboards voor ervaren surfers (bijv Starboard iSonic) variëren tussen de 53 liter en 157 liter.

Ziet de surfset er ongeveer zo uit? Wij raden u aan om deze aanbieden voorbij te laten schieten..

Heeft u verder nog vragen over het kopen van een windsurfset? Neem gerust contact met ons op!

Translate »